SEO Uzmanı Nedir, Nasıl Uzman Olunur? Görsel

SEO Uzmanı Nedir, Nasıl Uzman Olunur?

SEO uzmanı, arama motorlarına yardımcı olan kişidir. Web sitelerini, Google başta olmak üzere tüm arama motorlarına uyumlu hale getirebilmek için analiz eder, rapor sunar ve uygulamada destek olur. Bunun sonucunda da web siteleri arama motorlarında üst sıralara çıkarak, trafiklerini artırır.

Basit bir tabirle söylemek gerekirse; SEO uzmanı, web sitelerinin arama sonuçlarında daha iyi görünüm elde etmesini sağlayan ve bunu raporlayan kişidir. SEO hakkında daha detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SEO uzmanının görevlerini detaylı bir şekilde inceleyelim ve nasıl iyi bir uzman olunur? Sorusuna yanıtlar bulalım.

SEO Uzmanının Görevleri Nelerdir?

SEO Uzmanları kendi içlerinde alt uzmanlık dallarına ayrılabildiği gibi bir web sitesinde tüm alanlara hakim olabilen uzmanlar da olabilmektedir. Uzmanların öncelikli görevleri aşağıdaki gibidir;

1. Ön Analiz ve Yol Haritası

Ön Analiz ve Yol Haritası

Bir uzman işe başlamadan önce, ön analiz gerçekleştirerek, yol haritası belirler. Ön analiz içerisinde, anahtar kelime araştırması, rakip analizi, mevcut trafik analizleri ve SWOT analizini gerçekleştirir. Bu yapılan ön analiz, projenin seyrini belirler ve başarıya ulaşma zamanını da ortalama olarak çıkarır. Şunu da belirtmemizde fayda var. Hiçbir uzman ne kadar ön analiz yaparsa yapsın, kesin bir başarı zamanı veremez. Garanti ya da taahhüt veremez. Bunu veren uzmanlar varsa, mesafeli olunması gerekmektedir.

2. Site İçi SEO Teknik Analizi

Yazımızın en başında söylediğimiz gibi SEO uzmanı, arama motorlarına yardımcı olur. Google gibi arama motorları, web sitelerini doğru bir şekilde taramak ve listelerine eklemek ister. Eğer bir web sitesi, arama motoru botları tarafından aksak taranıyor ve listelenemiyorsa, teknik sorunlar yaşıyor demektedir. Tam da bu anda uzmanlar devreye girmektedir. Google botlarını simüle eden uzmanlar, eksik ve hataları tespit eder ve yazılım ekiplerine raporlar. SEO uzmanları yazılım dili bilmek zorunda değildir.

3. Kullanıcı Deneyimi Analizleri

Bir web sitesi kullanıcıyı mutlu ediyorsa, arama motorlarını da mutlu etmektedir. Arama motorlarının amacı kullanıcıların faydasına olan sonuçları en hızlı şekilde sunmaktır. Bunu en doğru yapan arama motoru da günümüz şartlarında Google olmuştur. SEO uzmanları kullanıcı deneyimini doğru bir şekilde analiz ederek, projeye önerilerde bulunur.

Kullanıcı Deneyimi Analizleri

Örnek kullanıcı deneyimi analiz maddeleri;

  • Sayfada kalma süresi (Google Analytics’den analiz edilir.)
  • Yazı font okunurluğu
  • Doğal yazım dili kullanımı
  • Mobil cihaz uyumluluğu
  • Sayfa hızı
  • Kırık linkler ve resimler
  • Kısa ve akılda kalıcı URL kontrolleri

4. İçerik Analizi

İçerik analizi, SEO uzmanının en önem vermesi gereken görevlerinden birisidir. Bir web sitesini oluşturan çeşitli içerik konuları vardır. Örneğin metin içerikleri, multimedya içerikler, ürünler vb. SEO çalışmalarında, içeriğin kalitesine ağırlık verilmesi ve bu konularda geliştirmeler sunulması gerekmektedir. Oluşturulacak içerikler, arama motorları için değil, kullanıcı için oluşturulmalıdır. Kullanıcıların zaman geçirdiği başarılı içerikler, Google tarafından ödüllendirilmektedir.

5. Performans Raporlama (KPI)

Performans Raporlama (KPI)

Yapılan tüm bu çalışmaların verimliliği ve performansı analiz edilerek, raporlanmalıdır. Performans raporları, aylık veya haftalık olarak hazırlanabilmektedir. Örneğin, Google Analytics aracından, geçen aya göre organik trafik karşılaştırması yapılabilir. (Organik trafik, Google üzerinden aramalar ile sitemize gelen trafiklerdir.) Bunun yanında, anahtar kelime sıralama takipleri, Search Console performans analizleri gibi veriler incelenerek, uzmanlar tarafından sunum raporları hazırlanır.

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

Herhangi bir otorite tarafından “SEO uzmanlığı” unvanı verilmemektedir. Uzmanlık için verilen resmi bir diploma ya da geçerli bir sertifika bulunmamaktadır. Ancak, bazı eğitimler sonrasında katılım sertifikaları alınabilmektedir.

SEO uzmanı olmak isteyen adaylar, sektörde faaliyet gösteren ajanslarda staj yapabilir veya ücretsiz eğitimlere katılabilmektedirler. SEOCU.COM ajans yöneticimiz, Volkan SUCU’nun vermiş olduğu ücretsiz üniversite eğitimleri bulunmaktadır.

Çeşitli üniversitelerde gerçekleşen güncel eğitim programlarımız için SEO eğitimi sayfamızı takip edebilirsiniz. Ayrıca, SEO uzmanı olmak isteyen adaylar aşağıdaki önerilerimizi takip edebilir.

Adım Adım SEO Uzmanlığı

1. Arama Motorlarını Tanıma

Dünyada birçok kullanılan arama motoru bulunmaktadır. Ancak bunlar içerisinde en çok kullanılan arama motoru Google diyebiliriz. Özellikle ülkemizde her işletme, Google’da ilk sıraya çıkmanın hayallerini taşımaktadır. Bu nedenle Google’ın çalışma prensibini ve işleyişini bilmek önemlidir. Google tarama ve indeksleme metodu ile çalışmaktadır. Web siteleri botlar tarafından, önce taranır ve indekslenmek üzere hazır hale getirilir. Arkasından botlar web sitesini anlar, sınıflandırır ve indeksler.

2. Yenilikleri Takip Etmek

SEO sektörünü ve arama motoru yeniliklerini her daim takip etmek gerekir. Bugünün Google sıralama faktörleri yarın değişebilmektedir. Dünya genelinde yayın yapan çeşitli arama motoru blogları bulunmaktadır. Günlük olarak takip etmenizi önermekteyiz. Bunun yanında, SEO sektöründen uzmanların bir arada bulunduğu, sosyal medya grupları ve yardımlaşma forumlarını takip edebilirsiniz.

3. Teknik Beceri ve Raporlama

Her ne kadar SEO uzmanı yazılım dili bilmese de teknik beceri ve kabiliyeti olması gerekmektedir. En azından bir yazılımda neyin yapılabilir, neyin yapılamaz olduğunu bilmesi ve yazılımcıları doğru yönlendirebilmesi gerekmektedir. Raporlama, uzmanın en önemli kalemidir. Her adım raporlanması gerekmektedir. Tespit edilen SEO hataları, teknik hatalar, trafik analizleri, Google raporları, çeşitli SEO araçlarından alınan dökümler gibi konular, haftalık veya aylık olarak raporlanmalıdır. SEO uzmanı, çok iyi derece sunum raporları hazırlamalıdır.

4. SEO Araçlarını Kullanma

SEO araçları ile çeşitli analizler yapılabilmektedir. Örneğin; teknik kontroller, link analizleri, sayfa hız skorları vb. Uzmanların, tüm bu araçları iyi bir şekilde kullanabilmesi gerekmektedir. Örnek SEO araçları;

SEO Araçlarını Kullanma
  • Google Analytics (Ücretsiz)
    Sitenizin trafiğini ve tüm metriklerini görebileceğiniz ücretsiz Google aracıdır.
  • Google Search Console (Ücretsiz)
    Sitenizin performansını izleyebileceğiniz ve Google’a siteniz hakkında önemli bilgiler verebileceğiniz ücretsiz bir araç.
  • PageSpeed Insights (Ücretsiz)
    Google’ın sağlamış olduğu, ücretsiz sayfa hız testi
  • SEOCU.COM SEO Analiz Aracı (Ücretsiz)
    Analiz etmek istediğiniz sayfanızın URL’sini girerek, teknik analiz yapabileceğiniz ücretsiz bir araç.
  • Ahrefs (Ücretli)
    Sitenize verilen linkleri bulabileceğiniz bir araç. Aynı zamanda rakiplerinizin backlinklerini analiz ederek, rakip analizi yapabilirsiniz.

5. Uygulayarak Deneyim Kazanın

Öğrendiklerinizi uygulamanız gerekmektedir. Edindiğiniz bilgileri hiçbir zaman teoride bırakmayın. Bunun için basit bir web sitesi oluşturarak denemeler yapabilirsiniz. Ya da bir web sitesini örnek alarak analiz edebilirsiniz. İnternet ortamında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz ancak, hiçbiri deneyimin veya gerçek vakaların yerini tutmayacaktır. Katılacağınız eğitimler sizi uzman yapmaz, size yol gösterir. Gerçek uzmanlık deneyimle kazanılır.

6. Katılımcı Olun

SEO ile ilgili duyduğunuz tüm etkinliklere katılın. Düzenlenen etkinlik, bildiğiniz bir konu üzerine bile olsa katılım sağlayın. Sektörün içerisinde olmak, yeni insanlar tanımak size yeni bağlantılar kazandırır. Her ne kadar iyi bir uzman olsanız da çok farklı SEO problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Karşılaştığınız sorunlarda size bu bağlantılar gönüllü olarak destek olacaktır.

SEO Uzmanları Nerelerde Çalışabilir?

SEO uzmanlarının çalışma alanı çok geniştir. Bunun genel sebebi olarak, günümüzde çoğu sektörün internete taşınması ve kapı müşterisi kavramının git gide yok olmasını gösterebiliriz. Artık kimse bir ürünü veya hizmeti dışarda aramıyor. Bu nedenle kimi firma kendi bünyesinde uzman çalıştırmakta, kimi firma ise bu hizmeti bir ajanstan almaktadır.

Bir SEO uzmanı, herhangi bir firmanın dijital pazarlama departmanında işe girebileceği gibi dışarıdan freelencer olarak da firmalara hizmet verebilmektedir. Ayrıca SEO ajanslarında belli pozisyonlarda çalışabilmektedirler.

Hangi alanda olursa olsun, günümüz şartlarında SEO uzmanlarına yüksek oranda ihtiyaç duyulmaktadır. Sektörde yetişmiş personel ihtiyacı artarak devam etmektedir. Bu alanda kariyer yapmak isteyen adayların, yukarda vermiş olduğunuz yönlendirmeleri takip ederek, belli bir seviyeye ulaşması mümkün.

SEO Uzmanı Maaşları 2024

SEO uzmanı maaşları diğer uzmanlık alanlarında olduğu gibi uzmanın tecrübesine ve bilgisine göre değişkenlik göstermektedir. 2024 yılı itibari ile SEO uzmanı maaşı 23.000 TL ile 59.000 TL arasında değişmektedir. Aşağıda deneyime göre ortalama maaşları inceleyebilirsiniz;

SEO UZMANI MAAŞLARI
SEO Stajyeri: 12.500 TL – 17.500 TL
Uzman Yardımcısı: 17.500 TL – 23.000 TL
SEO Uzmanı: 23.000 TL – 30.500 TL
SEO Yöneticisi: 30.500 TL – 59.000 TL

Yukarıda verilen aralık uzmanın tecrübesi ve yeteneği ile değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda çalışılan sektöre göre de farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; SEO ajansında çalışan bir uzman ile herhangi bir marka özelinde çalışan uzman arasında maaş farklılıkları olabilmektedir.

Bize Ulaşın

* işaretli alanlar gereklidir.