SEO Nedir ? Görsel

SEO Nedir, Doğal SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO kelimesi, “Search Engine Optimization” ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak; isminden de anlaşılacağı üzere, internet projelerinin arama motorlarına belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve bu sayede sitelerin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz. SEO ile web siteleri, Google başta olmak üzere tüm arama motorlarında daha görünür olur ve trafiklerini artırır.

SEO Çalışmasının Önemi

SEO çalışması ile Google’da arama yapan hedef kitlenize ulaşabilir ve organik trafiklerinizi artırabilirsiniz. Bu da yeni müşteriler kazanmanıza ve işletmenizi büyütmenize neden olabilmektedir. SEO’nun öne çıkan faydaları;

  • Organik Trafik Artışı
  • Görünürlük ve Marka Bilinirliği
  • Yatırım Getirisi (ROI)
  • Kullanıcıda Güven Oluşturma
  • Rekabet Üstünlüğü
  • Kullanıcı Deneyimi İyileştirmesi

SEO Çalışma Adımlarımız

Proje Ön Analizi

Öncelikle sizi dinliyoruz. Projeyi ve sizi daha iyi anlamak adına size önemli sorular yönlendiriyoruz. Sizden aldığımız cevaplarla beraber projenize yön veriyoruz.

1. Adım

Rakip ve Anahtar Kelime Analizi

Rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde Google’da yer aldığını ve hangi çalışmaları yürüttüğünü ortaya çıkarıyoruz. Sektörünüzün en çok aranan anahtar kelimelerini analiz ediyoruz.

2. Adım

Site Teknik ve İçerik Analizi

SEO uzmanlarımızla sitenizde detaylı teknik analizler gerçekleştiriyoruz. Yazılımsal sorunlar, İçerik sorunları, eksik Google etiketleri, taranamayan sayfalar gibi konuları raporluyoruz.

3. Adım

Kullanıcı Deneyimi Analizleri

Kullanıcıların daha fazla zaman geçirdiği, kaliteli bir web sitesi olabilmeniz için kullanıcı deneyimi analizleri yapıyoruz.

4. Adım

Site Dışı Çalışmalar

Sitenizin popülaritesini artırmak amacıyla gerekli paylaşımları gerçekleştiriyoruz. Size vereceğimiz SEO kontrol panelinden tüm çalışmaları takip edebilirsiniz.

5. Adım

Aylık İlerleme Raporları

Her ayın ilk haftasında elde edilen tüm ilerlemeleri tarafınıza raporluyoruz. Sıralama takipleri, trafik artışları ve performans raporlarınızı iletiyoruz.

6. Adım

Google SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Google SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Dünyada en çok kullanılan arama motoru “Google” olduğu için SEO ve internet kurallarını belirleyen kuruluş da “Google” olmuştur. “Google” arama sonuçlarında, her zaman kaliteli ve popüler sitelere öncelik vermektedir. Kalite dediğimiz konular site içi optimizasyonlar, teknik yapı ve metin içerikleridir. Popülerlik konusu da site dışı yapılan çalışmalar olarak değerlendirilmektedir.

SEO çalışmasının aslında bir ön hazırlığı ve planlaması mevcuttur. Yapılacak doğru ön analizler doğrultusunda ilerleyen projeler her zaman başarıya ulaşabilmektedir. Bu ön analizlere örnek vermek gerekirse anahtar kelime araştırması, rakip analizleri ve sektör analizlerini gösterebiliriz. Şimdi site içi ve dışı konularını daha detaylı ve alt başlıklar halinde inceleyerek, nasıl iyi bir SEO çalışması yapılır? Sorusuna cevaplar bulacağız.

Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır? (On-Page SEO)

Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Site içi SEO, bir kalite çalışmasıdır. Google botlarının rahat gezindiği ve kullanıcıların uzun zaman geçirdiği siteler, kalite kavramına örnektir. Arama motorları web sitelerine, bazı kurallar dahilinde, kalite puanları vermektedir. Bu kalite puanlarını etkileyen ana maddeler; sitemizin genelinde kullandığımız metin ve görsel içeriklerimiz, temiz ve hızlı kod yapısı, kullanıcı dostu ara yüz ve belli başlı arama motoru etiketleridir.

Site içi optimizasyonunda temel amacımız, kaliteli ve kullanıcı yararı olduğumuzu arama motorlarına kanıtlamak ve arama motorlarına sitemizi tarayabilmesi konusunda yardımcı olmaktır. Bir web sitesi nasıl kullanıcı dostu olur? Sitemi nasıl hızlandırmalıyım? Gibi sorularınız için aşağıda site içi SEO konularını alt başlıkları ile inceleyelim.

Site içi SEO Analiz aracımız için tıklayın.

Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu

Metin ve Görsel İçerik Optimizasyonu

Site içeriğimizde kullandığımız metinlerin özgün ve okuyuculara keyif veren bir akışta olması en önemli konular arasındadır. Bunun yanında, imla hatalarının olmadığı, dil bilgisi kurallarına uyan, noktalama işaretlerine özen gösterilerek yazılan yazılar, kaliteli içeriğin temelini oluşturur. Sitemiz için hazırladığımız yazılar ne kadar kaliteli ve doğal olursa, o kadar kişi içeriklerimizi okuyacak ve sayfamızda zaman geçirecektir.

Sayfalarımızda kullandığımız görsellerimiz de en az metin içeriklerimiz kadar önem teşkil etmektedir. Site genelinde kullandığımız görsellerimizin özgün ve kaliteli olması hem sitemizin kalite puanını yükseltecek hem de ziyaretçilerimizin gözünde özgün bir izlenim bırakacaktır.

Site Hızı ve Temiz Kod Yapısı

İnternet kullanıcılarının çoğu, yavaş açılan bir internet sitesini hızlı bir şekilde terk etmektedir. Hızlı bir şekilde kullanıcıların sitenizi terk etmesi, site kalite puanınızı ciddi oranda düşürmektedir. Bunun yanında, arama motoru botları sitemizi tararken karmaşık ve gereksiz bir kod yapısı yerine temiz ve rahat taranabilir bir kod yapısı ile karşılaşmak isterler.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Google’da yükselmenin belki de en önemli yapı taşlarından olan, kullanıcı deneyimini biraz değerlendirmeye alalım. İnternet projelerinde, ziyaretçiyi yanıltan yönlendirmeler, akılda kalmayan ve uzun URL yapıları ve kalitesiz tasarımlar gibi konular, kullanıcı odaklı olmamanın yanında, botların da dikkatini çekerek kalitemizi düşürmektedir.

Kullanıcı dostu bir web sitesine örnek vermek gerekirse, düzen ve erişilebilirlik ana maddelerimiz arasında olmalıdır. Her yaştaki ve seviyedeki insanın rahatlıkla sitemizi kullanabiliyor olması gerekiyor. Yazı fontları, site renkleri ve iç bağlantılara önem veren projeler adım adım başarıya ulaşacaktır diyebiliriz. SEO’nun aslında asıl amacı, kullanıcılara kaliteli ve yararlı bilgiler sunabilmektir. Unutmamak gerekir ki kullanıcı dostu bir web sitesi, aynı zamanda arama motoru dostudur.

Önemli Web Verileri (Core Web Vitals)

Google’ın son kullanıcı deneyimi güncellemesi ile beraber devreye aldığı, “Core Web Vitals” yani Önemli Web Verileri artık sıralama faktörü oldu. Buna göre aşağıdaki kavramlar doğrultusunda yapılacak optimizasyonlar önemli hale geldi.

En Büyük Görünür İçerik (LCP)

Site ziyaretçisinin ilk girişi sağladığı süreden, görünen ekrandaki en büyük içeriğin oluşma süresini ifade etmektedir. Büyük içerik; sayfada bulunan görseller veya videolar olarak düşünülebilir. Buradaki önemli konu, kullanıcının ilk gördüğü ekran alanıdır. Yani sayfanın alt kısımları bu durumdan etkilenmemektedir. Görünen ekrandaki içeriğin oluşturulma süresi 2,5 saniye ve altında olmalıdır. Bunun için ilk ekran girişinde bulunan görselleri ve fontları ön yükleme (rel="preload") olarak eklemeniz önerilmektedir. Bunun yanında gereksiz ve kullanılmayan javascript dosyaları kaldırılmalıdır.

İlk Giriş Gecikmesi (FID)

Siteye ilk kez giriş yapan bir kullanıcının, siteyle girdiği etkileşimi ölçmektedir. Örnek vermek gerekirse, Web sitesinin oluşumundan sonra, kullanıcının bir bağlantıya veya form düğmesine tıklaması sonrasında alınan yanıt süresini içermektedir. Bu sürenin 100 milisaniyenin altında olması önerilmektedir.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS)

Sayfa oluşana kadar geçen süre içerisinde, sayfada bulunan bileşenlerin doğru boyutta ve düzende oluşmasını ifade etmektedir. Örneğin; yükseklik ve genişlik değerlerine sahip olmayan görseller, sayfa yüklenene kadar geçen süre içerisinde bazı kaymalara neden olacaktır. Bu kaymalar, kullanıcının sitede tıklamak istediği düğmenin konumunu ya da metnin düzenini değiştirecektir. Bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyeceği için ilk yükleme düzeni ile son ekran çıktısı arasında, tasarım bütününün maksimum seviyede korunması gerekmektedir.

Arama Motoru Etiketleri

Site içi SEO’nun teknik konusu olan arama motoru meta etiketleri, sitemizin botlar tarafından iyi algılanmasını ve arama sonuçlarında doğru indekslenmesini sağlamaktadır. Meta etiketleri arasında gösterilen başlıca parametreler; sayfa başlıkları ve açıklamaları, dil etiketleri, doğru sayfa adres gösterimleri gibi botlara sinyal veren etiketler gelmektedir. Doğru yapılandırılan meta etiketleri ile Google sayfalarımızı daha sağlıklı gezinebilmekte ve algılamaktadır. Bu nedenle meta etiketleri için sıralamalarımızı direkt olarak etkileyen önemli bir SEO kriteri diyebiliriz.

Bu etiketleri kullanırken, mutlaka profesyonel bir destek almanız gerekmektedir. Yapılacak hatalı etiketlemeler, sitelerin yanlış algılanmasına ve hatta indeks kayıplarına yol açmaktadır. Mevcut meta etiket hatalarınızı veya eksiklerinizi görmek isterseniz, ücretsiz analiz aracımızı kullanabilirsiniz.

Güncel Site İçi SEO Faktörleri

Dış SEO Çalışması Nedir? (Off-Page SEO)

Dış SEO Çalışması Nedir?

Dış SEO çalışması, isminden de anlaşılacağı üzere site dışında gerçekleşen tüm etkileşimi ve paylaşımları içermektedir. Bu çalışmayı, internet projelerinin popülaritesini ve bilinirliğini artırmak olarak da düşünebiliriz.

Site dışı SEO, bir hayli hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. SEO çalışmasında en büyük hataların yapıldığı ve sitelerin Google’dan silinmesine kadar giden yolun en büyük nedenleri arasında; Google’ı kandırmaya yönelik yapılan site dışı paylaşımları gösterebiliriz. Doğallıktan uzak ve suni popülerlik ile gerçekleştirilen site dışı çalışmalar, bugün olmasa yakın gelecekte sitemizi tehlikeye atacaktır. Google, bu gibi suni paylaşımları tespit etmek üzere, üst düzey performans göstermektedir. Olumsuz tespitlere maruz kalan web siteleri, zamanla sıralamalarda kayıplar yaşayarak, geri dönüşü zor yollara girmektedir.

Backlink Nedir?

Bir web sitesinin, bir başka web sitesine referans olarak link vermesine backlink denilmektedir. Bu durumu şu şekilde düşünebiliriz; Google tarafından güvenli ve popüler olan bir web sitesi, kendi sitesinde sizi öneriyor ve kullanıcılarına tavsiye ediyorsa, Google doğru orantılı olarak sizin sitenize de güven duymuş olacaktır. Böylelikle bir popülerlik sağlayarak sitemize hem trafik hem de bilinirlik sağlanmış olacaktır.

Son Google güncellemeleri ile birlikte, backlink konusu çok daha hassas davranılması gereken konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yapıyı manipüle eden bazı web siteleri, Google tarafından tespit edilerek, arama kelimelerinde filtreye düşebilmektedirler. Bu nedenle doğal olmayan ve ödemeli alınan backlinkler, projeler için tehlike oluşturmaktadır.

Doğal Backlink Nasıl Olmalıdır?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit. İyi bir içerik sunmanız durumunda, site ziyaretçileriniz sizden edindiği bilgileri rahatlıkla bir başkalarına referans vermek isteyeceklerdir. Bu durumda sizde doğal bir link kazanmış olacaksınız. Ancak yapılan en büyük ve kritik hata burada başlıyor. SEO ile ilgili kişiler, tüm çalışmaları link almaktan ibaret olarak görmeleri nedeniyle, yoğun ve kalitesiz haber sitelerinden alınan ücretli bağlantılar ile yükselmeyi bekliyorlar. Kısa süre içerisinde bu manipüle ortaya çıktığında ise arama sonuçlarından silinmiş oluyorlar. Bu tarz doğal yollardan alınmayan ve ücretli alınan bağlantılar yerine, kaliteli ve güncel içerikler hazırlayarak, doğal yollardan link kazanılmalıdır.

Nereden Başlamalıyım?

SEO, mağazanızı işlek bir cadde üzerine taşır. Ürün ve hizmet arayan kişileri en uygun bütçe ile sizinle buluşturur. Bunun yanında sağladığı faydaların başında; marka bilinirliği, itibar ve satış artışı gelmektedir. Yazımızda tüm hatları ile SEO nedir? Sorusuna cevap vermeye çalıştık. Tabi ki ne kadar derinlemesine de anlatsak, bu bir danışmanlık hizmetidir. Her web sitesinin, her projenin, kendine has yapısı olması nedeniyle, projeye özel çalışma yapılması önemlidir. İyi bir uzman projeyi tabi tutacağı analizler neticesinde, doğru bir çalışma planı oluşturarak, işlemlerine başlamalıdır.

SEOCU.COM olarak, danışmanlığını yaptığımız tüm projeleri, doğru ve güncel bilgiler ışığında analiz ederek, gerekli uygun çalışmayı sağlıyoruz. Nasıl olacak? Nasıl yapacağız? Gibi soruları aklınızda büyütmeden, gelin size uygun stratejilerimiz ile projenize destek olalım.

Çalışma

Neden SEOCU.COM?

Güçlü ve Yetenekli Takım

Değişmeyen güçlü ve yetenekli ekibimiz ile titiz bir çalışma yürütüyoruz. Projeniz bir personelin sırtında değil, ekip ruhu ile analizler gerçekleştiriyoruz.

16 Yıllık Deneyim

2008 Yılından günümüze, aralıksız olarak ajans boyutunda hizmet vermekteyiz. Google ilk karmaşık algoritmaları oyuna sürdüğünde, oyunun içerisindeydik.

%100 Doğal, Etik ve Şeffaf Çalışma

Bizim işimiz Google’ı kandırmak değil ona yardımcı olmaktır. Bu misyon ile doğal ve etik çalışmalar yürütüyoruz. SEO kontrol panelimiz ile müşterilerimize takip imkanı sağlıyoruz.

ISO 9001 ve ISO 10002 Belgeli

Kalitemiz ve memnuniyet oranımız sertifikalarımız ile belgelidir. Tüm çalışma süreçlerimiz belirli bir kalite standardı üzerinde ilerlemektedir.

+900 Referans

Yüzlerce projeye danışmanlık yaptık. Referanslar sayfamızdan bazı referans videolarımıza ulaşabilir, çalışmalarımız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Çalışmalarımıza Eğitim ile Başlıyoruz

Çalışma öncesinde 45 dakikalık içerik eğitimi gerçekleştiriyoruz. Uzak masaüstü veya ofisimizde gerçekleştirdiğimiz eğitimlerimiz ücretsizdir.

Sertifikalı Online SEO Sınavı

Ücretsiz SEO sertifikası için hemen sınava katılabilirsiniz. Sınava girmeden önce sayfamızı detaylı olarak incelemenizi öneririz. Sorular sayfamızdaki bilgilerden hazırlanmıştır.

* İşaretli alanlar gereklidir.
* İsminizi doğru girmeniz önemlidir.
* Sınav 30 dakika, 15 sorundan oluşmaktadır.
* Sınav sonunda sertifikanızı indirebilirsiniz.

Bize En Çok Sorulan Sorular

  • SEO Nedir, Nasıl Yapılır?

    SEO, web sitelerinin başta Google olmak üzere, tüm arama motorlarının sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmesi için yapılan bir optimizasyon çalışmasıdır. Site içi SEO ile web siteleri kullanıcı deneyimi dahilinde geliştirilir. Site dışında ise popülerliğinin artırılması sağlanır. Böylelikle Google’ın güvenini kazanan siteler anahtar kelimelerinde yükselmeye başlar.

  • SEO Süreci ve İşlem Adımları Nelerdir?

    SEO çalışmalarımıza başlamadan önce projemizi iyi bir şekilde anlamaya çalışıyoruz. Daha sonrasında uyguladığımız ilk işlem adımlarımız aşağıdaki gibidir;

    • Anahtar Kelime Araştırması
    • Rakip Analizi
    • Site içi Teknik Analiz
    • Kullanıcı Deneyimi Analizi
    • İçerik Analizi ve Optimizasyonu
    • Backlink Analizleri
    • Link İnşası
    • SEO Yönetim Paneli
    • Performans Ölçümleri

  • SEO Çalışması Ne Kazandırır?

    SEO Çalışması ile arama motorlarında, hedef anahtar kelimelerinizde üst sıralarda olabilir ve yüksek kitlelere erişebilirsiniz. SEO çalışmasına başladığınızda sitenizin itibarı kalıcı olarak yükselecek ve zaman içerisinde yeni müşterilere ulaşabileceksiniz.

  • SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?

    SEO çalışmasında başarıya ulaşmak ve kalıcılığı sağlayabilmek 3 ay ile 12 ay arasında değişen bir zamanı kapsamaktadır. Bu başarıyı etkileyen faktörlerin başında; sitenin geçmişi, rekabeti ve konusu gelmektedir. Etkileşimli bir çalışma içerisinde kademeli olarak sonuçlar hemen alınmaya başlar.

  • SEO Fiyatları Nasıl Belirlenir?

    SEO fiyatlarımız; 9.750 TL ile 17.250 TL aralığında değişmektedir. 3 aylık ve üzeri alımlarda, tüm kredi kartlarında geçerli 9 taksit imkânı ile sitemiz üzerinden ödeme yapabilir, anında paketinizi tanımlayabilirsiniz.

    Detaylı fiyat bilgisi için Fiyatlar Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bize Ulaşın

* işaretli alanlar gereklidir.